1. Czym jest certyfikacja Halal?
Certyfikat Halal potwierdza zgodność produktu z wymaganiami islamu, dotyczącymi produkcji, pakowania i przechowywania wyrobów.
Pojęcia religijne – halal (dozwolone) i haram (zakazane) odnoszą się do rozmaitych dziedzin ludzkiego życia.
Zgodnie z zasadami produkty nie mogą zawierać alkoholu oraz innych niedozwolonych surowców, takich jak np. wieprzowina i krew zwierząt.
2. Dlaczego potrzebuję certyfikatu Halal?
Rynek produktów halal obejmuje ok. 1,6 miliarda wyznawców islamu na świecie, którzy wybierają produkty halal zgodnie z swoimi przekonaniami.
Międzynarodowy rynek żywności halal jest najszybciej rozwijającym się obszarem przemysłu spożywczego. Certyfikat Halal stanowi przepustkę do kontaktów handlowych z odbiorcami poszukującymi produktów zgodnych z zasadami religii.
3. Czy produkty koszerne są lub mogą być halal?
Halal oznacza to, co dopuszczalne i zgodne z prawem islamu. System Halal to standard prawa żywieniowego dla wszystkich wyznawców islamu.
Koszer z języka hebrajskiego oznacza właściwy, odpowiedni. System Koszer oparty jest na zasadach judaizmu, dotyczących zachowania rytualnej czystości pokarmów oraz przedmiotów.
W swej istocie oba systemy są podobne, oparte na zasadach danej religii monoteistycznej. Jednakże w wielu punktach różnią się, co nie pozwala na wzajemną uznawalność.
Poniżej wybrane różnice:
- Islam zabrania wszelkich środków odurzających, w tym alkoholi, narkotyków czy papierosów, podczas gdy judaizm uważa w pewnych przypadkach wyroby alkoholowe: wódka i wino za koszerne.
- System Koszer zabrania łączenia produktów mięsnych z nabiałem, a islam nie podejmuje tej kwestii.
4. Co oznacza status: halal, haram, najis i mashbooh?
Halal – produkty dozwolone, zgodne z prawem islamu.
Haram – to, co zakazane, np. wieprzowina, alkohol.
Mashbooh – status danego surowca jest niejasny. Jednoznaczne rozstrzygnięcie, czy dany produkt jest dozwolony (halal) czy zabroniony (haram) jest dyskusyjne i wymaga dokładnego zbadania pochodzenia np. podpuszczka, aromaty, żelatyna.
Najis – rzeczy rytualnie nieczyste np. alkohol, zwierzęta, które nie zostały ubite rytualnie, krew, mocz.
5. Co można poddać certyfikacji?
System Halal obejmuje wiele gałęzi przemysłu.
W Europie to głównie:
- produkcja spożywcza – wszelkie wyroby, o ile surowce i proces produkcji jest zgodny z zasadami religii np. rozlewnia wody mineralnej, produkcja cukiernicza, mleczarstwo, ubój zwierząt dozwolonych;
- produkcja farmaceutyczna – produkcja leków, suplementów diety;
- produkcja kosmetyczna – kosmetyki do pielęgnacji ciała i włosów, kosmetyki kolorowe.
W krajach muzułmańskich certyfikacji podlegają również takie sektory jak:
- bankowość;
- moda (ubrania, akcesoria, galanteria);
- turystyka;
- media.
6. Czy żywność wegetariańska lub wegańska jest akceptowana jako halal?
Zboża, warzywa, owoce, jaja, mleko zwierząt dozwolonych, miód – te produkty są halal (dozwolone).
Jednak samo wybranie produktu wegetariańskiego lub wegańskiego nie kwalifikuje go automatycznie jako halal, gdyż może być on zanieczyszczony krzyżowo z produktami zabronionymi (np. alkohol).
7. Jakie są zasady uboju rytualnego?
Ubój rytualny polega na ręcznym podcięciu tętnic i żył szyjnych, tchawicy i przełyku gatunków zwierząt dozwolonych w islamie. Ubój bez wcześniejszego głuszenia jest najwyższym standardem uboju religijnego.
Podcięcie wykonuje muzułmanin, wypowiadając słowa modlitwy: Bismillah (W imię Boga) oraz Allah akbar (Bóg jest wielki). Krew z ubitego zwierzęcia musi spłynąć maksymalnie.